Artikel

Positivt utfall för Enorama Pharma i sensorisk analys

Analysen är genomförd hos Teknologisk Institut i Danmark.

Enorama Pharma – läkemedelsbolaget för medicinska tuggummin - har mottagit positiva resultat från den sensoriska analysen av deras prototyp. Analysen är genomförd hos Teknologisk Institut i Danmark.

 

- Studien visar att våra nikotintuggummin uppfyller våra högt satta kvalitetsmål för produkten, vilket är mycket tillfredsställande. Vi vet nu att vi har en produkt som har mycket goda förutsättningar att bli väl mottagen av konsumenterna, säger Mats Rönngard, VD för Enorama Pharma.

 

Det är två av Enoramas medicinska tuggummin för rökavvänjning som har undersökts: ett 2 mg nikotintuggummi med mintsmak och ett 2 mg nikotintuggummin med fruktsmak. Samtidigt har två existerande produkter på marknaden profilerats.

 

Resultatet av analysen visar att:
• Enoramas tuggummin har en initialt hög smakintensitet och en hög grad av sötma och friskhet som varar under hela tuggperioden,

• Enoramas tuggummin beskrivs som mjuka till mycket mjuka under tuggperioden och upplevs aldrig som sega,

• I jämförelse med profilerna för de två existerande produkterna på marknaden har Enoramas prototyper en mycket mjukare konsistens, högre nivå av smak, sötma och friskhet, samtidigt som nikotinsmaken är tydligare, under hela tuggperioden.

- Vår vision är att utveckla ett ”state of the art” medicinskt tuggummi, som både avseende smak och konsistens lever upp till de önskemål som konsumenterna har. Analysen bekräftar att vi är på rätt väg, avslutar Mats Rönngard.

Analysen är ett så kallat Central Location Test (CLT). Den sensoriska analysen bygger på att människans sinnen används för att urskilja olika egenskaper som smakstyrka, sötma, varaktighet och tuggmotstånd. Teknologiskt Institut använder enbart professionella bedömare och testet har föregåtts av godkännande av en etisk kommitté.

 

Läs hela som en PDF