BioStock: Lyckad pilotstudie stärker Enorama Pharmas business case

Enorama Pharma stadigt närmare marknadslansering efter lyckosamma studier...

Nikotintuggummi och andra nikotinprodukter har funnits i decennier, men 80 procent av den globala potentialen är fortfarande outnyttjad. Så skriver det danska bolaget Fertin Pharma, världens största tillverkare av medicinska tuggummin och framförallt tuggummin för nikotinersättning. Igår delförvärvades bolaget av EQT Mid Market Fund – inga finansiella detaljer har avslöjats men enligt danska Finans rör det sig om ”en miljardaffär”. Samtidigt arbetar sig svenska utmanaren Enorama Pharma stadigt närmare marknadslansering, efter lyckosamma studier som visar att bolagets nikotintuggummi både är medicinskt likvärdig med marknadsledarna, samt faller konsumenterna i smaken. På plats finns redan ett försäljningsavtal med ett stort europeiskt läkemedelsbolag, och hos en av världens största tillverkare står produktionslinjen redo att serietillverka den nya produkten. Med ett bolagsvärde på modesta 29,5 MSEK tycks Enorama Pharma likväl passerat under radarn bland större institutionella investerare.

Igår kunde kapitalfonden EQT meddela att man tar kontrollen över danska Fertin Pharma. För Malmöbaserade Enorma Pharma är detta ett väl genomlyst bolag då Enoramas vice vd Annette Agerskov under merparten av sin karriär har haft ledande befattningar inom detta bolag, där hon har ansvarat för områden som R&D, kvalitetssäkring, distribution och affärsutveckling.
Familjen Bagger-Sørensen som grundat Fertin Pharma kommer att återinvestera och ingå ett samarbete med EQT för att påskynda bolagets tillväxt, heter det i ett pressmeddelande. Bagger-Sørensen kommer efter affären äga 30 procent av bolaget. Ledningen i Fertin Pharma kommer att vara kvar med vd Søren Birn i spetsen. Fertin Pharma har 715 anställda och väntas nå intäkter på 851 miljoner danska kronor i år med ett ebitda-resultat på 250 miljoner. De finansiella detaljerna kring transaktionen avslöjas inte i pressutskick men enligt källor i dansk affärspress handlar det om en miljardaffär som genomförts.

EQT investerar i bolag med starka marknadspositioner och tillväxtpotential i Nordeuropa, USA, Greater China och Sydostasien. En typisk kapitalinvestering för fonden varierar mellan 40 miljoner euro och 75 miljoner euro i norra Europa och mellan 40 miljoner euro och 100 miljoner euro i Greater China och Sydostasien. Enorama Pharmas börsvärde är idag blygsamma 29,5 MSEK, att jämföra med det övre häradet i EQTs investeringshorisont på motsvarande drygt 733 MSEK för norra Europa. Malmöbolaget är med andra ord ingen uppenbar uppköpskandidat för EQT, om man följer sin uttalade strategi. Enorama Pharma har dock bevisat att man är konkurrenskraftiga, kommer med något nytt samt kapar flera led i den tungrodda marknadsförings- och försäljningsprocessen. Vi går nedan genom några tongivande delar i Enorama Pharmas business case.

Läs hela artikeln